Scroll to top
CINEMA QUEER INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
en sv
Kortfilm

Queer in China, Made in Taiwan

När vi curerade detta filmprogram lade vi märke till att historier från Kinas HBTQ-community oftare berättas från ett dokumentärt perspektiv jämfört med fiktion. Det kan förklaras av att många av filmskaparna själva är aktivister och att deras verk ofta är sprungna ur ett sammanhang där vittnesmål och dokumentation är viktiga verktyg för HBTQ-rörelsen i stort. Samtidigt lever regissörerna under en konstant kamp mot censuren, vilket krävt mycket kreativitet och passion. Trots det hårda klimatet i Kina är queerkulturen i högst grad levande med en bländande och ackumulerande underground scen där queerness och livsglädje står i fokus. Denna mångsidiga scene finns på flera sätt representerad i detta program.

I detta program presenteras tre dokumentärer som beskriver Kinas HBTQ-scenen under de senaste 30 åren; från 1995 när 300 flator byggde ett lesbiskt tält i Beijing, till 2017 då drag scenen på allvar började etablera sig underground i Shanghai. I Shanghai Queer ser vi att HBTQ-kampen fortfarande är känsligt ämne i den allmänna debatten, men dessa dokumentärer vittnar alltjämt om en utveckling som går framåt.

Som komplement till dokumentärerna är vi också stolta över att i samarbete med Queer East kunna presentera ett kortfilmsprogram från Taiwan. Klimatet i Taiwan skiljer sig från Kinas fastland vilket är tydligt i dessa kortfilmer som en rik tradition av queert filmskapande i Taiwan

We Are Here (2015) 60 min
Directors: Jing Zhao, Shi Tou

Vad händer när 300 lesbiska från hela världen deltar på på FNs största kongress genom tiderna? Hur gick det till när busslaster med flator hjälpte till att grunda Kinas hbtq-rörelse? Under 1995s Fourth World Conference on Women i Beijing sattes det första lesbiska tältet på en FN-kongress upp någonsin. Vi tältet delades ideer och erfarenheter, kontakter skapades och identiteter bekräftades. En ny energi föddes, energin att förändra.

Extravaganza (2017) 45 min (possible virtual talk)
Director: Matthew Baren

En dokumentär om Shanghais dragscene. Året är 2017 och Miss Jade har samlat 12 at stadens vassaste drag-artister för en utsvävande engångs show. Extravaganza tar oss med bakom kulisserna i en av Kinas mest dynamiska underground-scener. Feel the shade, live the fantasy!

MADE IN TAIWAN

The Summer of 12
Kuan-Ling Kuo / 2019 / Taiwan / 25 min
Bland de unga medlemmarna av ett simlag börjar puberteten förändra oskyldig kamratskap till någoting mer intimt.

Gentleman Spa
Jhi-Han Yu / 2019 / Taiwan / 18 min
Hao jobbar som vaktmästare på ett gayspa. En dag träffar han Kai, en attarktiv kund och oväntade saker börjar hända.

Military Dog
Pin-Wen Wang / 2018 / Taiwan / 11 min
För den unga militären Lee Jun-zhong är BDSM relativt nytt och han måste genomföra ett riskylld uppdrag för att bevisa sin lojalitet till sin master. Men kan han överkomma tvivel och rädslor för att äntligen tillgodose sina innersta lustar?

Each Each Other
Pin-Ru Chen / 2017 / Taiwan / 15 min
Det är svårt att gå från att vara singel till att starta en relation. Hur ska vi agera? Echo Each Other är en visuell relaionstolkning som övergett dialogen och gått över till tecken- och kroppsspråk för att kommunicera med publiken.

Tidal
Yan-Xun Li / Origin Sun Studio / 2017 / Taiwan / 15 min
Hai är född och uppfostrad på en liten ö. Här är samkönade relationer tabu, men Hai träffar Tai, en sjöman vars båt regelbundet lägger till i öns hamn.

  • Regissör:

    Flera se ovan

  • Längd:

  • Land:

    Kina, Taiwan

  • Produktionsår:

    Flera, se ovan

Share project