Rum 10

Från Mexiko till Kina

I samarbete med våra systerfestivaler i Mexiko, Kina och Taiwan presenteras här tre filmprogram med de mest spännande queerfilmerna från respektive region. Filmerna rullar konstant under hotellets öppettider:

6 – 8 okt: Queer in China (mer om filmerna nedan)
6 – 8 okt: Made in Taiwan (mer om filmerna nedan)
9 – 11 okt: Cinema Queer Mexico (mer om filmerna nedan)

Rummet görs i samarbete med Soliplants och Plant Art. soliplants.se

QUEER IN CHINA
Intro av curatorerna Tianyu & Shine

När vi curerade detta filmprogram lade vi märke till att historier från Kinas HBTQ-community oftare berättas från ett dokumentärt perspektiv jämfört med fiktion. Det kan förklaras av att många av filmskaparna själva är aktivister och att deras verk ofta är sprungna ur ett sammanhang där vittnesmål och dokumentation är viktiga verktyg för HBTQ-rörelsen i stort. Samtidigt lever regissörerna under en konstant kamp mot censuren, vilket krävt mycket kreativitet och passion. Trots det hårda klimatet i Kina är queerkulturen i högst grad levande med en bländande och ackumulerande underground scen där queerness och livsglädje står i fokus. Denna mångsidiga scene finns på flera sätt representerad i detta program.     

We Are Here
Jing Zhao, Shi Tou / 2015 / 60 min
Vad händer när 300 lesbiska från hela världen deltar på på FNs största kongress genom tiderna? Hur gick det till när busslaster med flator hjälpte till att grunda Kinas hbtq-rörelse? Under 1995s Fourth World Conference on Women i Beijing sattes det första lesbiska tältet på en FN-kongress upp någonsin. Vi tältet delades ideer och erfarenheter, kontakter skapades och identiteter bekräftades. En ny energi föddes, energin att förändra. 

Extravaganza 
Matthew Baren / 2017 / 45 min
En dokumentär om Shanghais dragscene. Året är 2017 och Miss Jade har samlat 12 at stadens vassaste drag-artister för en utsvävande engångs show. Extravaganza tar oss med bakom kulisserna i en av Kinas mest dynamiska underground-scener. Feel the shade, live the fantasy!

Shanghai Queer
Xiangqi Chen / 2019 / 90 min
Kampen för rättvisa och frihet för HBTQ+-personer har växt sig allt starkare i KIna. I den här dokumentären får vi ta del av såväl kollektiv erfarenhet som individuella vittnesmål från rörelsen med bas i Shanghai. Under 15 år har regissören fångat rörelsens framsteg och bakslag genom ögonen på aktivister, akademiker och konstnärer. Genom intervjuer och observerande foto i queera rum målas bilden av en David och Goliat kamp för HBTQ+-personers lika rättigheter.    

 

MADE IN TAIWAN (kortfilmsprogram)
Som komplement till det Kinesiska programmet är vi också stolta över att i samarbete med Queer East kunna presentera ett kortfilmsprogram från Taiwan. Klimatet i Taiwan skiljer sig radikalt från Kinas fastland vilket är tydligt i dessa kortfilmer som följer en rik tradition av queert filmskapande i Taiwan. Presenteras i samarbete med Queer East Film Festival med stöd av Ministry of Culture (Taiwan). Facebook, Ins: @queereast / Twitter: @queereastfest

The Summer of 12
Kuan-Ling Kuo / 2019 / Taiwan / 25 min
Bland de unga medlemmarna av ett simlag börjar puberteten förändra oskyldig kamratskap till någonting mer intimt.

Gentleman Spa
Jhi-Han Yu / 2019 / Taiwan / 18 min
Hao jobbar som vaktmästare på ett gayspa. En dag träffar han Kai, en attarktiv kund och oväntade saker börjar hända.

Military Dog
Pin-Wen Wang / 2018 / Taiwan / 11 min
För den unga militären Lee Jun-zhong är BDSM relativt nytt och han måste genomföra ett riskylld uppdrag för att bevisa sin lojalitet till sin master. Men kan han överkomma tvivel och rädslor för att äntligen tillgodose sina innersta lustar?

Each Each Other
Pin-Ru Chen / 2017 / Taiwan / 15 min
Det är svårt att gå från att vara singel till att starta en relation. Hur ska vi agera? Echo Each Other är en visuell relaionstolkning som övergett dialogen och gått över till tecken- och kroppsspråk för att kommunicera med publiken.

Tidal
Yan-Xun Li / Origin Sun Studio / 2017 / Taiwan / 15 min
Hai är född och uppfostrad på en liten ö. Här är samkönade relationer tabu, men Hai träffar Tai, en sjöman vars båt regelbundet lägger till i öns hamn.

 

CINEMA QUEER MEXICO
Intro av curatorn Lulu Gil Alvaradejo
Det här programmet ger en inblick i den bredd av kreativitet som representerar dagens queerkultur i Mexiko. Här finner ni allt från vittnesmål insamlade under covid19-pandemin till viktiga dokumentationer av hbtq+-seniorer, en grupp som ofta glöms bort inom communityt. En sak kan dock filmerna sägas ha gemensamt. De vittnar alla ett engagemang och en vilja att förnya hur vi skildrar hbtq+-personer.

Letters to Claudia
Frida Mesa / 2019 / México / 16 min
Claudia, en ung kvinna som arbetar på ett antikvariat hittar en dag ett gammalt brev i en bortglömd bok. Det blir starten på ett sökande efter det förgångna i jakten på brevets adressat.
Se trailer

Seafoam
Luis Mariano García / 2018 / México / 7 min
Ana inspireras av “Den lilla sjöjungfrun” för att övervinna sin blyghet och äntligen våga prata med sin förälskelse.

Encounter
2019 / México / 16min
Araceli tar hand om sin livspartner Lulú. Julian, en tonåring som utforskar sin identitet lever under sin mors strikta regler. En oväntad händelse leder till ett möte mellan paret och Julian, vilket kommer förändra dem alla tre.
Se trailer!

Orgullo de ser
Omar Flores Sarabia y Oscar Anaya Hernández / 2020 / México / 13 min
100 LGBT+personer berättar om sina komma-ut-erfarenheter och skapar ett lapptäcke av berättelser och vittnesmål från latinamerikas mångsidiga queercommunity.

La felicidad en la que vivo
Carlos Morales / 2020 / México / 11 min
Samantha Flores, en 84-årig transkvinna slåss mot ensamhet och osynlighet i ett samhälle som vägrar erkänna hennes existens. I sin kamp eftersträvar hon att representera andra äldre HBTQ+personer, bland annat genom att bygga ett hus för dem.

Se trailer!