Rum 14

Cheang + Soukaz = sublimely strange

I detta rum presenterar Cinema Queer retrospektiv utav två av queerkulturens experimentfilmsgiganter Shu Lea Cheang och Lionel Soukaz. Filmerna rullar i rummen under hela tiden som hotellet är öppet.

6-11 okt: Shu Lea Cheang
2017 visade Cinema Queer Shu Lea Cheangs Fluido och nu är hon tillbaka med ett lesbiskt kortfilmspaket! 4 filmer om allt från erotisk simning, badkar och humor. Se kortfilmspaketet i Cinema Queers specialbyggda badkarsrum!

Sex Fish (1993) 6:00 min
En erotisk lesbisk film om att simma uppströms, kvinnlig makt och fiskkärek.

Sex Bowl (1994) 8 min
All form av sport blir här en arena för sex och erotik.

Fingers and Kisses (1995) 5 min
Vad gör lesbiska? I den här kortfilmen riktar Cheang kameran mot gatan och undrar om asiatiska kvinnor och lesbiska båda är osynliga i det offentliga rummet.

Coming Home (1995) 5 min
Två kvinnor, en vit och en med asiatiskt ursprung försöker få plats i ett japanskt badkar.

 

9 okt 00:00: Lionel Soukaz
Lionel Soukaz är den franska HBTQ-rörelsens enfant terrible. Censurerad och förbjuden för sina filmer som ofta stämplades som porr är han idag en förgrundsgestalt i den franska queer rörelsen och nu kan vi för första gången presentera ett program med hans tidigaste kortfilmer. Från den personliga debuten 1974 om hans döende mor till 1985 då han mitt i brinnande aids-kris kritiserade gayrörelsen för att vara utan klassanalys och rasistisk.

Lolo Megalo Wounded in His Honor (1974), 25 min
När min mor hade cancer så tog jag en super 8-kamera och filmade allt. Jag satte på mig hennes kläder och filmade allt. Tillsut tog hysterin över allt. Lionel Soukaz första film.

The Sex of Angels (1977), 45 min
Ett upprop mot det rådande förtrycket under 70-talet och ett krav för mäns rätt att älska andra män.

The Gay March (1980), 12 min
Bilder från den första demonstrationen för HBTQ-rättigheter i Washington.

Tino (1985) 26 min
När den amerikanska journalisten Doug Ireland besöker Europ möter han en förtryckt ung man med arabisk bakgrund. Ju längre de två träffas desto tydligare blir det att en HBTQ-rörelse blir imperialistisk utan klass och rasanalys.

OBS! Filmerna har i stort sett aldrig visats utanför Frankrike och saknar engelsk text. Vi kommer ha textlistor på plats för de som inte pratar franska. Endast The Gay March har engelsk text.