ORFEAS2021

FYTA/Fil Ieropoulos / Grekland / 2021 / 111 min / engelsk text
Lördag 8 oktober, kl 17.30, Färjeterminalen, Stadshamnen 26

En retro-futuristisk berättelse full av utopisk politik, ideologiska konflikter, övernaturliga ledare och totalitära spektakel. Cyberpunkens queera pirater mot normregnbågshomokapitalister. Revolution kontra reformation, logik kontra affekt. Fängslandet av post-internets identitetspolitik genom en samtida syn på den grekiska mytologin om Orpheus. Hänger du med? Det är självklart en opera om den första homosexuella premiärministern i Grekland som kämpar med att bära arvet från queerhistorien i en tid som präglas av sanningsskepsis och högerextrem dystopi!

ORFEAS2021 som rör sig mellan melodramatisk opera, queert do-it-yourself-kollage, 80-talsinspirerad postskräphauntologi och VR/AI-estetik. Filmen skapar en kalejdoskopisk syn på politisk renhet, alternativa berättelser och institutionell kritik. Operan är inspirerad och tillägnad mordet på den queera aktivisten och konstnären Zak Kostopoulos/Zackie Oh, i centrala Aten 2018.

Den svenska operasångerskan Isabella Lindström kommer att introducera filmen med ett framträdande. Efter filmen kommer medverkande från ORFEAS2021 delta i ett samtal tillsammans med Isabella, modererat av operasångaren och forskaren Tove Dahlberg.