Scroll to top
CINEMA QUEER INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
en sv
Kortfilm Långfilm Retrospektiv

Barbara Hammer 2 – Sister Lessons Nr. 1

Programmet "Sister Lessons Nr. 1" är inspirerad av Barbara Hammers film History Lessons från år 2000. Som en feministisk markör, historieberättare och med sin enorma nyfikenhet ger sig Barbara Hammer ofta ut på en arkivarisk resa. I detta program låter Hammer oss möta konstnären Claude Cahun och de dykande kvinnorna från Jeju-do. Återkommande i Hammers enorma produktion är de personliga porträtten och sökandet efter likasinnade.

Diving Women of Jeju-do (USA, 2007, 24 min)
På Jeju-do, Koreas största ö, har kvinnor i århundraden fridykt efter snäckor, bläckfisk och sjöborrar. Men den uråldriga kvinnliga traditionen är på väg att dö ut. Hammer dyker med kvinnorna och dokumenterar orsakerna till varför deras arbete och livsstil blir allt svårare att bibehålla.

Lover/Other (USA, 2006, 55 min)
Två av 1920-talets mest inflytelserika konstnärer, Claude Cahun och Marcel Moore, står i fokus i denna hybrid. De lesbiska styvsystrarna arbetade och levde tillsammans hela sina liv, men när nazisterna ockuperade Jersey Isle under andra världskriget tillfångatogs de och dömdes till döden. Hammer använder arkivbilder och dramatiseringar för att väcka “systrarna” till liv igen.

Efter visningen samtalar Anna Linder (curator) och Dagmar Brunow (filmvetare) om Hammers livsgärning.

Visas 14:00 den 28 september.

Teater Tre

 • Regissör:

  Barbara Hammer

 • Längd:

  80 min

 • Land:

  USA

 • Produktionsår:

  Flera, se ovan

Share project