Scroll to top
CINEMA QUEER INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
en sv

Retrospektiv: Marlon T. Riggs

26 september 18:00

“My struggle has allowed me to transcend that sense of shame and stigma identified with my being a black gay man. Having come through that fire, they can’t touch me.”
— Marlon T. Riggs 1957-1994 Anthem (USA, 1991, 9 min)

Denna visning följs av ett samtal med Johnnie Ray Kornegay III från Counter Narrative Project, som kommer att berätta om hur Marlon T. Riggs påverkat honom och hans arbete samt hur Riggs livsgärning förändrat premisserna för svarta homosexuella män i USA.

• • • • •

Som en hyllning till en av filmhistoriens mest betydelsefulla regissörer presenterar Cinema Queer en retrospektiv av Marlon T. Riggs (1957-1994). Som ingen annan före honom porträtterade han svart homosexuell identitet, sexualitet och HIV/AIDS-epidemin och när Tongues Untied släpptes 1989 blev den snabbt ett viktigt inlägg i den pågående civilrättsdebatten.

Riggs filmer är lika aktuella, vassa och nödvändiga idag som när de först hade premiär och Cinema Queer är oerhört stolta att i detta retrospektiv presentera ytterligare tre av Riggs mer okända kortfilmer, som nyligen restaurerats av HBTQ-filmfestivalen Frameline i San Francisco.

• • • • •

⭕️ Anthem (USA, 1991, 9 min)
I denna experimentella musikvideo politiserar Marlon T. Riggs homoerotiken kring afroamerikanska mäns kroppar. Med sensuella, sexuella och trotsiga bilder i kombination med en provocerande dialog återtar Anthem den “självklara” rätten till liv och frihet under en era fylld av rasism och homofobi.

⭕️ Affirmations (USA, 1990, 10 min)
I Affirmations utforskar Riggs svarta homosexuella mäns åtrå och drömmar. Filmen börjar med en öm och humoristisk bekännelse och utvecklas till krav på egenmakt och inkludering.

⭕️ No Regret (USA, 1992, 38 min)
Genom musik, poesi och ett brutalt modigt självutlämnande berättar fem svarta homosexuella män om sina individuella erfarenheter av AIDS. Filmen belyser den svåra inre resa som svarta HBTQ-personer tvingades göra för att klara den personliga och sociala förödelsen som epidemin förde med sig. Från panik, avsked och tystnad till upptäckten av den förlösande kraften i att kräva synlighet och en röst för svarta HIV-positiva. Männens berättelser är på samma gång individuella och universella. Berättelser om hur något som först betraktades som skamfyllt kunde vändas till ett verktyg för personlig och kollektiv styrka.

⭕️ Tongues Untied (USA, 1989, 55 min)
Riggs banbrytande genombrottsfilm använder poesi, personliga vittnesmål, rap och performances för att gestalta homofobin och rasismen som svarta homosexuella män tvingas konfrontera varje dag. Berättelserna skildrar våldsamma erfarenheter, från att bli nekad inträde till en gaybar på grund av sin hudfärg till rasistiska överfall och gay-bashing. Men filmen fångar också styrkan i den svarta homosexuella erfarenheten i protestmarscher, rökiga barer, humor och vogue. 30 år har gått sedan premiären och filmen är lika aktuell idag.

Torsdag 26 september, 20:30 på Teater Tre.